Skip to main content

Guidet lægeurtetur ved Spøttrup Borg
Torsdag aften i sidste uge mødte 30 urteinteresserede deltagere op til Spøttrup Turistforenings lægeurtetur ved Spøttrup Borg i det smukke vejr. Inge Kjær fra Museum Salling, som har en stor fritidsinteresse indenfor lægeurter og de historier og sagn, der knytter sig til, var guide.
Vi startede ved Borgens P-plads, hvor vi blev fortalt, at man faktisk helt til år 1921 havde benyttet sig af ”kloge koner” og deres viden om urter – bl.a. en lokal kone i Ramsing. Vi fandt skvalderkål, og hørte hvordan man i gammel tid helst skulle have 9 slags kål, der helst skulle spises Skærtorsdag, for at undgå dårligdom. På skrænterne voksede brændenælde, der virker mod alverdens sygdomme såsom gulsot, tarmvrid, vinde, osv. Vi fandt den sårhelende røllike, gråbynke der brugtes mod fosterfordrivelse, og på turen ned mod søen sås bl.a. kornblomst, rødkløver, hyrdetaske, rød hestehov, der var god mod hekse og trolddom, den smukke blåhat, der var god mod hoste og lancetbladet vejbred mod sår og bylder. Dennes blade har både en ret- og en vrangside, og det var meget vigtigt at vende bladet korrekt alt efter hvilken virkning, man ønskede.
Turen gik videre i den smukke sommeraften op i lægeurtehaven, hvor vi hørte om den dødeligt giftige galnebær, om perikon med de magiske genskaber, som skulle plukkes Sct. Hans nat, hvor de magiske kræfter er stærkest, om kornvalmue, kartebolle, osv. osv. Meget meget mere kan fortælles, men det bliver vist rigeligt. En dejlig, smuk og spændende tur sluttede af med den medbragte kaffe på bænkene uden for velkomstbygningen.