Skip to main content

Fredag eftermiddag havde Spøttrup Turistforening inviteret på svampetur i Ginnerup Plantage med biolog Jann Ribergaard som svampekyndig guide. 50 interesserede svampeplukkere mødte op i det smukke septembervejr bevæbnet med kurve, svampeknive og informative svampeplancher medbragt af Jann. Flokken bevægede sig ind i plantagen, hvor det første, vi så og blev fortalt om, var resterne af den delikate blomkålssvamp, som nok er svær at gøre ren, men smager fantastisk. Desværre var andre kommet før os. Vi så og hørte om en af de store poresvampe, som er flot til dekorationer, men uspiselig. Vi fandt og lærte om den spiselige brunstokkede rørhat, der blåner, når man trykker på porerne, om den uspiselige tragthat, om hvordan vi kan kende skørhattene på, at de smuldrer, når stænglen brækkes, og mælkehattene på at de bløder en mælkeagtig substans, når der skæres i dem. Vi fandt enkelte af skovens guld – kantarellen med de nedadgående lameller og den dejlige smag – ikke at forveksle med den smagsmæssigt kedelige orangekantarel. Vi fandt rødmende fluesvamp, der kan forveksles med den giftige panterfluesvamp, og derfor ikke bør spises, medmindre man er supersvampeekspert, den røde fluesvamp og andre spændende svampe. Pga. den underlige sommer, og fordi svampesæsonen faldt tidligt i år, fandt vi ikke mængder, men enkelte af de mest almindelige, således at de fremmødte lærte en mængde svampefif af Jann, som er en fantastisk dygtig formidler. Flere gav udtryk for, at de efter turen følte sig godt klædt på til selv at gå på svampejagt. Og selvfølgelig blev kurvenes indhold grundigt gennemgået, da turen var slut.