Skip to main content

Spøttrup Turistforening på tur til sølvskatten ved Hesthave

Tirsdag aften mødte 45 videbegærlige folk op for at se, hvor den store sølvskat ved Hesthave blev fundet. Flokken blev ledt ad over på Lars og Emil Rasmussens mark, og da vi ankom til findestedet, havde en spøgefugl sørget for, at det vrimlede med mønter – den slags af chokolade ;). Jesper Svenningsen fra detektorgruppen ”Guldhornene fortalte lidt om fundet, og man fortsatte herfra tilbage til bilerne, hvorpå alle kørte til Vester Balling, for at komme ud på det gamle middelaldervoldsted Holmgård, der ligger på en dejlig plet på Finn Madsens jord. Herude supplerede Ib Svenningsen med at fortælle om Holmgaard Slot, som man mener, har været bygget af træ, da der ikke er fundet spor derfra. Sandsynligvis er det på et tidspunkt nedbrændt. Vi hørte om fejden mellem folket på Holmgaard og dem i Bilgrav. Vi hørte også om sagnet om skatten, der skal befinde sig derude. Sagnet siger, at hvis man finder en lænke ved Hesthave og trækker i den, vil en and rappe ved Holmgaard. Under samme and findes skatten – så det er bare med at komme ud at kigge. Efter at have beset de gamle volde, drog flokken af sted til Spøttrup Kro, hvor Jesper fortalte hele historien om, hvorledes detektorgruppen havde fundet den flotte skat, hvilke mønter – mange fra Hedebyområdet og en enkelt sjælden skønhed fra England, skatten bestod af og begejstringen over at have fundet den. Et fantastisk samarbejde med arkæologerne fra Museum Salling om at afdække findestedet og hvordan alle implicerede parter nu venter på den endelige beskrivelse fra Nationalmuseet, hvor skatten nu befinder sig. En helt igennem fantastisk aften