Skip to main content

Julenaturtur i Ginnerup Plantage

Søndag eftermiddag deltog en skøn blanding af 40 børn og voksne i Spøttrup Turistforenings naturtur i Ginnerup Plantage ved Krejbjerg med Steen Reinholdt som guide. Hele flokken blev ledt ned til Mollerup Sø, hvor det kunne konstateres, at søen er godt i gang med at gro til.
Vi vandrede videre af stierne med den smukkeste udsigt ud over søen, og blev fortalt, at områdets første beboere, som startede opdyrkning af området stammede fra Tragtbægerkulturen omkring 4000 – 2800 f. kr., som indførte bondekulturen i Norden. Og vi hørte om det store ravperlefund i søen. En lokal deltager, Sonja Tang fra Nymølle, kunne berette om sin oldefar, der for mange år siden var afbildet på en gravhøj i plantagen, hvor han havde fortalt om, hvorledes han var en af de første, som med håndkraft møjsommeligt havde pløjet og opdyrket jorden, der dengang var hede. Vi kiggede efter fuglen korsnæb i mellem koglerne i de høje lærketræer, men var ikke heldige. Til gengæld fandt vi det fineste mos, kogler, m.m. til dekorationerne, mens den lille rødhals kiggede på. Vi hørte om hvidgranen, hvis kogler falder fra hinanden, og derfor ikke dur til dekorationer, om blågran, lærk, skov- og bjergfyr.
Vi kom forbi og blev fortalt om Jættestuen – ligeledes fra tiden under Tragtbægerkulturen, om fremstilling af stenøkser, og børnene kiggede indenfor i mørket med et godt greb i forældrenes hænder. Den største myretue i hele Salling, tror jeg, kom vi også forbi og hørte om, hvorledes de flittige myrer bygger det imponerende bo, der fylder lige så meget under jorden som over.
Efter turen i det dejlige og frostklare solskin sluttede hele forsamlingen af med æbleskiver, kaffe og most.